Szybka, smaczna, wiosenna
propozycja obiadowa, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni przy garnkach lub gdy wolimy iść na dłuższy spacer a
brzuszek zapełnić trzeba . Źródło białka i witamin.
Makaron jest dobry sam w
sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy
duet idealny.
Składniki na 3-4 porcje
25 dag makaronu świderki
1 cukinia
½ brokułu
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka cieciorki gotowanej na
parze
7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
100 ml dobrej jakości oliwy
Pęczek świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
30 g tartego drobno parmezanu
Jak wykonać ?
Makaron gotujemy w osolonym
wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę,
wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na
lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego
brokuła, oraz przekrojone na połówki pomidorki, całość mieszamy, podduszamy 3-4
minuty, dodajemy puszkę cieciorki wraz z zalewą, smażymy jeszcze minutę,
dodajemy makaron, posypujemy posiekaną
bazylią, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , posypujemy tartym
parmezanem, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu.
Smacznego!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na jutrzejszy lunch do pracy ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z prostymi dodatkami. Z cieciorką i pomidorami jest super, ale w takim połączeniu (że i brokuł i cukinia) to jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń