Sznycle indyka w pieczarkach
Obiadowe danie które
praktycznie robi się samo, wystarczy tylko kolejno dodawać składniki, tak
przygotowane sznycle z indyka są nie tylko smaczne ale i soczyste a z młodymi
ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym
powietrzu. Pycha!
Składniki:
80 dag sznycli z indyka
35 dag pieczarek
2 cebule
½ czerwonej papryki
10 dag szynki parmeńskiej
200 ml białego wina
1 czubata łyżka ostrej
musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich)
½ szklanki wody
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Pokrojone na plastry sznycle z
indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół
godziny aby naszły przyprawami.
Cebulę i szynkę parmeńską kroję
w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski.
Na głębszej patelni lub w
garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę z szynką aż się leciutko
zrumieni, dodaję paprykę oraz pieczarki, podlewam winem i duszę 5-7 minut, po
tym czasie dodaję obtoczone sznycle w przyprawach, podlewam wodą i duszę pod
przykryciem aż mięso będzie miękkie, w trakcie dodaję musztardę doprawiam do
smaku solą oraz pieprzem, podczas duszenia część płynu odparuje a sos zgęstnieje.
Nie ma potrzeby
zagęszczania.
Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką , podawać z
młodymi ziemniakami.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń