Uwielbiam lekkie sałatki ze
szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem
, wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników
wyczarować lekką super smaczną i
aromatyczną sałatkę. Sezon na szparagi jest krótki, korzystajmy póki czas.
Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy.
Składniki:
½
główki lodowej sałaty
1
kulka mozzarelli
10
sztuk zielonych szparagów
1
malinowy pomidor
½
ogórka
Pęczek
rzodkiewki
3
łyżki płatków migdałowych
Sos
winegret:
3 łyżki oliwy z
oliwek
1 łyżka białego
octu winnego
szczypta soli
szczypta
pieprzu
1 mały ząbek
czosnku
1 czubata
łyżeczka miodu
Posiekane zioła
np. koperek
Sposób przygotowania:
Szparagi myję,
odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami do góry 3-4
minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kwałki.
Sałatę, myję
kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce,
dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy pokrojony w kostkę ser mozzarella.
Sos winegret:
Kilka gałązek
koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez
praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz miód, wlewam winny ocet, słoiczek zakręcam i
energicznie wstrząsam do jednolitego połączenia, sałatkę polewam przed
podaniem, posypuję prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Ależ kolorowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuńSałatka pyszna a zdjęcia piękne :) zawsze je podziwiam :)
OdpowiedzUsuń