Naprawdę niewiele trzeba, aby
posiłek podnieść do rangi wydarzenia.
Puszka kukurydzy czy cieciorki to
absolutnie niezbędniki każdej zapracowanej pani domu, w mojej szafce kuchennej
zawsze znajdzie się dla nich miejsce bo lubię mieć świadomość, że są i czekają na swoją kolej zależnie od
tego na co mam ochotę w danym momencie.
A dziś mam dla Was domowego
burgera, cieszą się z niego i dorośli i dzieci, już nie pamiętam kiedy jadłam
takiego na mieście, chyba lata temu, wolę przygotować go sama w domu, dodać
swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę
szczera w tym wydaniu jest pyszny!
Składniki:
4 bułki do hamburgerów
½ kg mięsa z uda kurczaka(bez
skóry)
½ pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle
1 łyżka sosu piri piri
50 g zimnego masła
Szczypta kminu rzymskiego
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do
smaku
Szczypta słodkiej papryki do
smaku
4 plastry sera camembert z
bazylią
Salsa:
1 pomidor malinowy
½ awokado
3 łyżki kukurydzy Bonduelle
½ cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
4 liście sałaty
Jak wykonać ?
Mięso z kurczaka umyć zmielić w
maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek,
sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie
kawałeczki zimne masło, doprawić do
smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo
zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na
patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.
Salsa:
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić
sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną z zalewy wlać oliwę, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Bułki opiec na suchej patelni
aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego
kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem
bułki, podawać od razu.
Czy wiesz że...? Warzywa Bonduelle uprawiane są
w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza
pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji konkursowej
Bardzo fajne aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńWow, przeglądając ten blog na pusty żoładek jest naprawdę zabójcze. Jutro je robie!
OdpowiedzUsuń