Małe, poręczne babeczki na dwa
trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na zdrowej mące z dodatkiem ciemnego
kakao i masła, mięciutkie,
wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi ich ogromny plus.
Składniki na
15 sztuk dużych babeczek:
2 jajka
25 dag mąki orkiszowej
2 łyżki ciemnego kakao
10 łyżek jogurtu greckiego
15 dag trzcinowego cukru
6 łyżek masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 sztuki miękkiej nektarynki
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w małym rondelku, wystudzić- można ją też
ogrzać do temp pokojowej aby była miękka-wtedy można pominąć proces
rozpuszczania. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Jajka zmiksować z trzcinowym
cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami,
wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾ objętości papierowych papilotek, na wierzchu
położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut
lub do suchego patyczka.
Studzić na kratce, zimne pakować i na piknik!
Smacznego.
Wyglądaja smakowicie,a zdjęcia CUDO!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa 😍
Usuń