STRONY

sobota, 24 czerwca 2017

Orkiszowe babeczki piknikowe z nektarynką




Małe, poręczne babeczki na dwa trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na zdrowej mące z dodatkiem ciemnego kakao i masła, mięciutkie, wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi  ich ogromny plus.




Składniki na

 15 sztuk dużych babeczek:

2 jajka
25 dag mąki orkiszowej
2 łyżki ciemnego kakao
10 łyżek jogurtu greckiego
15 dag trzcinowego cukru
6 łyżek masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 sztuki miękkiej nektarynki

Sposób przygotowania:


Masło rozpuścić  w małym rondelku, wystudzić- można ją też ogrzać do temp pokojowej aby była miękka-wtedy można pominąć proces rozpuszczania. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾  objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
 Studzić na kratce, zimne pakować i na piknik!





Smacznego. 




2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !