Jako dziecko myślałam, że
kalafiora można zjeść tylko na dwa sposoby: gotowanego z bułeczką przysmażoną
na masełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak
zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J
Smak takiej sałatki poznałam
zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą
Bonduelle smakuje wyjątkowo!
Składniki:
½ kalafiora
3 jajka
20 dag świeżego bobu
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
10 dag żółtego sera np. gouda
1 malinowy pomidor
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kalafior myję, dzielę na
mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo
gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram, zostawiam
do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram, zimne kroję na ćwiartki.
Pomidora
w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, kukurydzę z
puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem w salaterce.
Sos:
Majonez łączę ze śmietaną oraz
sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam
w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem.
Czy wiesz że?....
Warzywa Bonduelle są uprawiane
przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej
wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują
środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na
te rośliny, które tego potrzebują.
Smacznego.
Co za wspaniałości :) chętnie schrupała bym :)
OdpowiedzUsuńChociaż za kalafiorem nie przepadam, to w takiej wersji chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń