Kusząca soczysta czerwień
truskawek pachnących słońcem aż zachęca
by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie.
Tym razem postawiłam na
truskawki na gorąco z zimnymi waniliowymi lodami na spodzie z owsianych ciasteczek,
z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja!
Składniki:
4 pucharki:
40 dag świeżych truskawek
2 łyżki cukru
30 dag owsianych maślanych ciasteczek
400 ml bitej śmietany
4 duże gałki lodów waniliowych
50g prażonych migdałów
Melisa lub mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, obieramy z
szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem oraz cukrem z cytryną , stawiamy
na gazie i podgrzewamy aż puszczą sok i się zagotują, zestawiamy z ognia.
Na dnie szklanych pucharków
rozkładamy pokruszone ciasteczka, wlewamy po równo gorące truskawki, wkładamy
po gałce lodów , przykrywamy bitą śmietaną, posypujemy prażonymi na suchej
patelni płatkami migdałowymi, dekorujemy melisą lub miętą, natychmiast
podajemy.
Smacznego!
Pyszny deser :-)
OdpowiedzUsuńDeser idealny w sezonie truskawkowym <3
OdpowiedzUsuń