Pulchne i słodkie racuszki
uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od
razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze szybciej niż się
robią:)
O wyraźnej bananowej nucie i
polewą o smaku krówki…Pycha!
Składniki;
1 dojrzały banan
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią Dr.Oetker
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z limonki
Olej do smażenia
Karmelowy sos:
½ szklanki cukru
½ szklanki słodkiej 30%
śmietanki
Dodatkowo:
1 banan do dekoracji
Świeża mięta
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Miękkiego banana połamać na
kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić widelcem,
dodać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier, dodać mąkę wymieszaną budyniem oraz proszkiem do pieczenia, wsypać cukier z
wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek.
Na patelnię wlać niewielką ilość
oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto
z każdej strony po 2-3 minuty.
Cukier wsypać do suchego
rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym
czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się
skarmelizował, gdy się całkowicie rozpuści-uważać aby się nie przypalił bo
będzie gorzki!, wlewać cienkim strumieniem śmietankę o temp pokojowej, uważać bo bardzo bulgocze, mieszać
aż się zagotuje i konsystencja stanie się płynna, wszystko ma się połączyć, gdy
zacznie stygnąć zgęstnieje.
Placuszki ułożyć na talerzu, z
pokrojonym bananem polać sosem, udekorować miętą i podawać.
Smacznego!
pysznie wyglàdajà Twoje racuszki😉 zdradź proszę z czego masz tła? szare skradło moje serce 😍
OdpowiedzUsuńTła to ręczna robota
UsuńPłyta pilśniowa,szpachla do ścian i farba którą mam w sypialni obecnie na ścianie 😂 15 minut zabawy i jest 😇
ale super☺ podkradam patent!
Usuń