STRONY

sobota, 8 lipca 2017

Racuszki bananowe z sosem karmelowym





Pulchne i słodkie racuszki uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze szybciej niż się robią:)

O wyraźnej bananowej nucie i polewą o smaku krówki…Pycha!

Składniki;


1 dojrzały banan
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z limonki
Olej do smażenia

Karmelowy sos:
½ szklanki cukru
½ szklanki słodkiej 30% śmietanki
Dodatkowo:
1 banan do dekoracji
Świeża mięta

Sposób przygotowania:


Ciasto:
Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier, dodać mąkę wymieszaną budyniem oraz  proszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty.


Sos karmelowy:



Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się skarmelizował, gdy się całkowicie rozpuści-uważać aby się nie przypalił bo będzie gorzki!, wlewać cienkim strumieniem śmietankę o temp  pokojowej, uważać bo bardzo bulgocze, mieszać aż się zagotuje i konsystencja stanie się płynna, wszystko ma się połączyć, gdy zacznie stygnąć zgęstnieje.


Placuszki ułożyć na talerzu, z pokrojonym bananem polać sosem, udekorować miętą i podawać.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. pysznie wyglàdajà Twoje racuszki😉 zdradź proszę z czego masz tła? szare skradło moje serce 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tła to ręczna robota
      Płyta pilśniowa,szpachla do ścian i farba którą mam w sypialni obecnie na ścianie 😂 15 minut zabawy i jest 😇

      Usuń
    2. ale super☺ podkradam patent!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !