Za oknem deszcz dudni o parapet....leniwa niedziela..możemy więc śmiało wreszcie odpalić piekarnik...
Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i suszonymi pomidorami, dodatek pora tylko zaostrza smak, a mozzarella powoduje że jest soczysty. Polecam na obiad z młodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki który robi się naprawdę szybko...
Składniki:
7 pojedynczych sztuk piersi z
kurczaka
4 łyżki bazyliowego pesto
10 dag suszonych pomidorów w oliwie
Kawałek pora
2 kulki sera mozzarella w
zalewie
Granulowany czosnek do smaku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłukać z
wierzchu ponacinać delikatnie nożem
tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć
mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory
pokroić na paseczki, powciskać
równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w
naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony
na kawałki.
Naczynie przykryć folią
aluminiową.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50minut. Kilka minut
przed końcem pieczenia folię zdjąć i delikatnie przyrumienić.
OdpowiedzUsuńAgatko zachęciłaś mnie do zrobienia tego pysznego obiadku wszystkie moje ulubione składniki http://moje-wyroby.blog.pl/
Pyszne połączenie, pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńZmieniłam tylko pesto na inne,obiad wyszedł znakomity
OdpowiedzUsuń