Póki młoda kapusta w ogródku
żal z jej dobrodziejstw nie korzystać, zawiera wiele cennych składników
mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin z grupy B
Proponuję taką wersję zdrowego
kapuśniaku na świeżych pomidorach , jest lekki, łatwy do przygotowania z
warzywami, w zupełności wystarczy za dwudaniowy obiad.
Składniki:
60 dag świeżej kapusty
5 małych ziemniaków
25 dag cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
3 świeże pomidory malinowe
10 cm kawałek pora
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
Pęczek natki pietruszki
Pęczek świeżego koperku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta ostrej papryki
2 łyżki masła
Jak wykonać ?
Kapustę myjemy, drobno
szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki
i kiełbasę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło,
wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po
tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła
warzywa, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, w trakcie
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pomidory wkładamy do miseczki,
sparzamy wrzątkiem 3 minuty, po czym obieramy ze skórek i kroimy na kawałki.
Pokrojone dodajemy do kapusty razem z koncentratem, wsypujemy posiekany koperek
z natką pietruszki, mieszamy, próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i szczyptą
papryki, gotujemy jeszcze chwilę, aż wszytko będzie mięciutkie, zestawiamy z ognia i podajemy.
Robię bardzo podobny i smakuje niesamowicie!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :-) A u mnie na tapecie jeszcze lody :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam w tym tygodniu. Bardzo fajny przepis i na pewno do niego jeszcze wrócę :-)
OdpowiedzUsuń