Jesień, to feria barw zarówno w
przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do
gotowania, dorodne dynie papryka i
cukinie to jesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla
Was jesienną lasagne, bo kto powiedział,
że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ?
Spróbujcie mojej warzywnej
wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko.
Korzystajmy z tego co dała nam
jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości!
#lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne
Składniki:
1 opakowanie makaronu Lasagne Lubella nr 52
½ sztuki małej dyni hokkaido
1 cukinia
1 papryka czerwona
½ papryczki chili
2 cebule
2 pomarańczowe pomidory
20 dag startego sera gouda
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sos beszamelowo-musztardowy
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
350 ml mleka 3,2 %
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 jajko
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Szczypta suszonego rozmarynu do
smaku
Jak wykonać lasagne Lubella ?
Makaron lasagne obgotowujemy
przez 2 minuty w lekko osolonym wrzątku z łyżką oliwy, odsaczyć i porozdzielać
płaty by się nie skleiły ( aby sobie ułatwić przygotowania można go też
namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie )
Warzywa obieramy, dynię,
cukinię , paprykę zwykłą i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy warzywa , dusimy pod przykryciem aż zmiękną , dodajemy
posiekaną drobno chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zestawiamy z
ognia.
Przygotowujemy beszamel:
W rondlu rozpuszczamy masło,
wsypujemy mąkę i zasmażamy minutę. Cały
czas mieszając wlać bulion i mleko.
Na małym ogniu zagotować aż zgęstnieje cały
czas mieszając dodać musztardę. Przyprawić solą, białym pieprzem, gałką i szczyptą rozmarynu.
Zdjąć z ognia,
połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia.
Do naczynia żaroodpornego
wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie
z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to
wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu
posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się przyrumienił.
Przed podaniem posypać
posiekaną natką pietruszki.
Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z pieca.
Życzę smacznego!
Smakowita ta Lasagna <3
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń