Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 10 września 2017

Pierogi culurgiones z grzybami


Pierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę  przesadzać  z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów.


Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli

Nadzienie:
70  dag świeżych maślaków
10 dag boczku chudego wędzonego
1 duża cebula
1 łyżeczka  masła
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku

Boczek wędzony do okrasy

Jak wykonać ?

Farsz:
Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo pokroić boczek, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać cebulę i zeszklić po chwili dodać boczek oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dusić do miękkości około 20 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, gdy całkiem sok odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać.


Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę,  wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy,  szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej. 

Gotować  w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować  łyżką cedzakową na talerz, podawać polane okrasą z boczku.


 Życzę smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj