Kto przyznaje się bez
bicia, że nie chce się robić domowego majonezu i do sałatek dodajemy ten ze
sklepu ? A szkoda, bo produkcja domowego
majonezu jest bardzo łatwa a smak jeśli użyjemy bardzo dobrej jakości oleju
takiego jak Wielkopolski jest nie do porównania z tym sklepowym, jest
delikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam
bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym
wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i
wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś
zainspiruję na nadchodzące święta ?
Składniki:
2 pieczone lub gotowane
buraki
6 filetów śledziowych z
zalewy olejowej
4 gotowane na twardo jajka
1 duża czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasolki
2 ogórki kiszone
3 dag startego drobno sera
cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony kolorowy
pieprz do smaku
Domowy majonez:
2 żółtka jaj od „szczęśliwych
kurek”
¾ szklanki oleju
rzepakowego Wielkopolski
1 łyżeczka musztardy
delikatesowej
1 łyżka octu
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
Dekoracja: natka
pietruszki
Sposób wykonania:
Ugotowane lub upieczone
buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę
osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku,
wymieszać w miseczce.
Jajka obrać ze skorupek,
pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z
zalewy pokroić w cienkie paski lub
kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce.
Przygotować domowy
majonez:
Podstawą udanego majonezu
jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
Żółtka przełożyć do
szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę
oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze
utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się
odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy.
Do 6 szklanych pucharków wyłożyć
połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego
majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie
czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym
pieprzem udekorować natka pietruszki.
Dobrze schłodzoną podawać na stół.
Dobrze schłodzoną podawać na stół.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji podejmij kulinarne wyzwanie
Oleju Wielkopolskiego
więcej informacji na stronie :
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
a jak pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńMmmm zachciało mi się sałatki :)
OdpowiedzUsuńWow, świetna propozycja ☺
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie robiłam majonezu, jakoś odwagi mi brak. Ale Twój pucharek z sałatką porywam! Jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię domowy jeszcze przepis od mamy mam pyszna sałatka
OdpowiedzUsuńŚledzik jest zawsze ok!
OdpowiedzUsuń