STRONY

czwartek, 25 stycznia 2018

Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling



Cielęcina dość rzadko gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna!

Przy okazji chciałabym Wam pokazać  kolejną perełkę w mojej kuchni, którą nabyłam niedawno -garnek niemieckiej marki Zwilling, który można kupić w internetowym sklepie Cookin.pl.

Jego klasyczny design przyciąga uwagę, jest solidnie wykonany, skierowany przede wszystkim do osób, które oczekują w kuchni czegoś więcej, niż tylko „zwykłego” garnka.


Jego zaletą, która dla mnie jest akurat ważna jest to, że można go wsadzić do piekarnika do 230*c i nic się z nim nie dzieje. 
Cała powierzchnia garnka jest wykonana z solidnej, nierdzewnej stali, odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Garnek można wszechstronnie wykorzystać na kuchenkach indukcyjnych, halogenowych, ceramicznych, gazowych czy elektrycznych.



Ma też kolejną zaletę, oprócz gotowania, można w nim podsmażać, w niewielkiej ilości tłuszczu,  a potem dusić potrawy bez obawy o to, iż będą przywierać do dna i się przypalać. Produkty marki Zwilling dostępne na cookin.pl, kierowane są do ludzi świadomych swoich potrzeb, którzy chcą gotować z pasją, wygodnie, wykorzystując najlepsze, objęte wieloletnią gwarancją przedmioty użytku kuchennego.


To fakt tani nie jest, ale wychodzę z założenia, że lepiej jest mieć jeden porządny, niż kilka niskiej jakości.Najważniejsza jest przede wszystkim dla mnie funkcjonalność.
 Wygląd ma dla mnie drugorzędne znaczenie, ale w tym przypadku zarówno jedno i drugie idą w parze.
Gotowanie od lat jest moją pasją, przerobiłam w swoim życiu wiele garnków, wiem już, które są dobre, a które nie. W garnku Zwilling ugotowałam tę właśnie potrawkę, wyszła świetna! Polecam z czystym sumieniem.

Składniki na 4 porcje:
80 dag cielęciny bez kości
20 dag brukselki
2 marchewki
1 pietruszka
4 łyżki mrożonego groszku
10 dag zielonej fasolki szparagowej
2 cebule
Mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
800 ml  domowego bulionu mięsnego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony biały  pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona  do smaku
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki oliwy z chili

Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie pokroić  na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz por, podsmażyć kilka minut, aż mięso zbieleje, mieszać od czasu do czasu, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę oraz pietruszkę i brukselki, wsypać mrożony groszek,  całość podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem.


Zapraszam do zapoznania się z bogatą  ofertą sklepu Cookin.pl 
 Znajdziecie tam wyjątkowe naczynia kuchenne które łączą w sobie zdrowie i wygodne gotowanie z najwyższą jakością i ciekawym wyglądem.


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Super cielęcinka,w wiosennych kolorach, wieki nie jadłam a garnek wręcz piękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie przygotowałaś, zazdroszczę ci tego garnka. wygląda na solidnie wykonany. W mojej kuchni też bym go chętnie widziała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie praktyczne garnki. Moje już mają lata i każdy jest tak naprawdę z innej parafii. Wcale się nie dziwię, że tym jesteś zachwycona ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne połączenie smaków. Pyszna cielęcina, solidna porcja warzyw. Czego chcieć więcej:) Z chęcią bym spróbowała tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie wygląda wspaniale. Przyznam się szczerze, że sama rzadko sięgam po cielęcinę, może pora to zmienić. A taki garnek z chęcią bym przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej kuchni cielęcina bywa bardzo rzadko, przede wszystkim dlatego że jest trudno dostępna. To bardzo smaczne, delikatne mięso. W Twojej potrawce prezentuje się niezwykle apetycznie!
    Garnek wygląda pięknie, jest taki elegancki! Ja też stawiam na jakość i w jedzeniu i w tym w czym gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna potrawa w pieknym garnku

    OdpowiedzUsuń
  8. Cielęcina u mnie bywa dośc rzadko, ale taki garnek bym chciala miec częściej ;0 Z Majeczką w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  9. Cielęcina bardzo apetyczna.
    Garnka zazdroszczę, od razu widać, że porządny i solidny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrawka wygląda fantastycznie, a garnek nie tylko pięknie się prezentuje, ale także wygląda na bardzo solidny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie wygląda apetycznie. Garnka zazdroszczę... heh... typowa kobieta ze mnie, zamiast pięknym naszyjnikiem od męża wolę zachwycać się garnkiem! no cóz, tak już mam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyjątkowo i pewnie też jest równie smaczne. Lubię takie dania - kolorowe i sycące.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa potrawka, taka kolorowa :) A a garnek bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią bym spróbowała tak pysznego dania! A garnuszka zazdroszczę bo wygląda na solidny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cielęciny nie mogę ostatnio dostać w sklepach blisko mnie, ale przepis mi się podoba. Garnek zresztą też! Mnie czeka teraz wybór i zakup takiego wyposażenia do nowej kuchni, więc chętnie podglądam i czytam takie opinie ;) No i podoba mi się! Garnek, który mogę wstawić też do piekarnika - no rewelacja, przydałby mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba ten garnek, a danie musiało smakować rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !