Jestem wielką fanką tego
ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu ,
kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z
syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się
od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako
deser główny.
Kwadratowa forma 24/24
Składniki:
40 dag biszkoptów
savoiardi
½ kg sera mascarpone
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
¾ szklanki mocnej
zaparzonej kawy
½ łyżeczki przyprawy do
piernika
1 łyżka rumu
10 dag malin z syropu
Kakao do oprószenia
Wykonanie:
Żółtka jaj wbijamy do
szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem
do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści.,
zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w
kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem.
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy
z masą serową.
Zaparzoną gorącą kawę
mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy.
Pierwszą warstwę
biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z
kawy aby je nasączyć,
można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada, rozkładamy cienko warstwę serową, posypujemy przesianym przez sitko kakao, układamy znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem, wykładamy masę, posypujemy osączonymi malinami i kakao,
ostatnia warstwa nasączonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowej, posypujemy grubo kakao, wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada, rozkładamy cienko warstwę serową, posypujemy przesianym przez sitko kakao, układamy znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem, wykładamy masę, posypujemy osączonymi malinami i kakao,
ostatnia warstwa nasączonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowej, posypujemy grubo kakao, wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
Przed podaniem kroić na
kwadraty, podawać.
Smacznego!
MNIAM!!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu a z malinami musi być przepyszne 😁
OdpowiedzUsuń