Sprawdzony i niezawodny
przepis na oponki serowe, Są puszyste ,
delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane
lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek.
Składniki:
½ kg mąki pszennej tortowej
½ kg mielonego twarogu
10 dag masła
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka sody
Olej do smażenia
Puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z
sodą, dodać twaróg i miękkie masło, wsypać cukier i cukier ze skórką cytrynową ,
wbić jajka, wlać spirytus, zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Następnie
rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w
środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w
rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby
osaczyć z nadmiaru tłuszczu.
Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze
są zaraz po usmażeniu.
Smacznego J
Uwielbiam oponki! Nawet już te swoje które niepostrzeżenie wyrosły :D Częstuję się!
OdpowiedzUsuń