Tradycyjny polski wypiek
który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne
przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy ,
to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę serową w dobie wypaśnych mikserów kuchennych? To prawda, ucieranie go jest żmudną robotą, wymaga silnej pracy rąk ale dzięki temu jest wyjątkowy. Kremowy i zwarty. Wręcz rozpływa się w ustach. Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie L
to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę serową w dobie wypaśnych mikserów kuchennych? To prawda, ucieranie go jest żmudną robotą, wymaga silnej pracy rąk ale dzięki temu jest wyjątkowy. Kremowy i zwarty. Wręcz rozpływa się w ustach. Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie L
Dlatego drewniana pałka i stara makutra babci idzie w ruch.
Składniki na kwadratową
tortownicę 24/24 cm
1 kg mielonego półtłustego
twarogu
1 kostka masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą
wanilią
6 jaj od „szczęśliwych
kurek”
100 g kandyzowanej skórki
pomarańczowej
1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy brazylijskiej
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa ja
miałam o smaku pomarańczy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło przekładamy do
makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem
na puszystą jasną masę. Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal
ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z
pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając. Na sam koniec
ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą
pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie , na sam koniec wsypujemy
kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy.
Gotowy sernik wylewamy do
wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55
minut w temp 180*c.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie. W filmiku od Beko jest pokazany fajny trik jak sprytnie pokroić ciasto.
Sernik ma niepowtarzalny aromat i
smak!
Słodkich wypieków życzy
Wanilia i Kardamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !