Całkiem inna wersja
słynnej już sałatki na krakersach z tuńczykiem i jajkami, moim skromnym zdaniem dużo lepsza, ma aż trzy inne warstwy
sałatkowe przełożone krakersami, jest
zwarta, po dobrym schłodzeniu kroi się
niczym tort, spisze się nie tylko na karnawałowych imprezach ale również na
świątecznym stole. Mój autorski przepis. Polecam Wam gorąco na pewno zasmakuje
!
Składniki na kwadratową
formę 24/24 cm:
1 paczka słonych krakersów
Warstwa z tuńczykiem i ryżem:
1 torebka ryżu
1 puszka tuńczyka
2 cebule dymki ze
szczypiorem
1-2 łyżki majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Warstwa z kukurydzą i
papryką :
1 mała czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
6 białek ugotowanego jajka
1-2 łyżki majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Warstwa z żółtkami i
groszkiem:
1 puszka groszku
konserwowego
6 żółtek ugotowanego jajka
2 łyżki majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Dodatkowo:
2 cebule dymki ze
szczypiorem do posypania sałatki
Sposób wykonania:
Sałatkę zaczynamy od
przygotowania warstw:
1 warstwa:
Ryż gotujemy w lekko
osolonej wodzie na sypko, odcedzamy, wsypujemy do miski, studzimy.
Do zimnego ryżu dajemy
puszkę rozdrobnionego tuńczyka odcedzonego z zalewy, oraz posiekaną dymkę,
solimy i dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem.
2 warstwa:
Paprykę umyć, wydrążyć z
nasion, pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z osączoną kukurydzą , dodać
starte na tarce jarzynowej same białka ugotowanych na twardo jaj, wymieszać z
majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem.
3 warstwa:
Groszek osączyć z zalewy,
wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami-ja starłam je również na tarce, ale
można rozdrobnić widelcem, doprawić solą
i pieprzem, wymieszać z majonezem.
Gdy poszczególne warstwy
są już gotowe składamy sałatkę.
Dno kwadratowej formy-ja
miałam tortownicę, włożyć krakersami
posmarować pierwszą warstwą z ryżem, ułożyć następną warstwę krakersów, wyłożyć
warstwę z papryką, wygładzić i na to wyłożyć żółtka z groszkiem, wyrównać łyżką,
posypać grubo posiekaną dymką, chłodzić całą noc w lodówce. Podawać.
Smacznego!
Pomysłowe i pięknie podane! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuń