Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto, klasyka mojego dzieciństwa, tego
wypieku nie trzeba chyba przedstawiać J
Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie
proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu
z pomarańczy, w formie keksu z polewą
czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy
pogaduchy z koleżanką.
Ciasto na formę keksową 12/40 cm
*szklanka o pojemności 250 ml
Składniki:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
½ szklanki mleka 3,2%
½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
2 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Orzechowy krokant do posypania
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy,
zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę
gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo
wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać
pomarańczowy aromat i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki
kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne
tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55
minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe)
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.
Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem.
Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem.
Udanych wypieków!
Wieki temu jadłam..trzeba upiec
OdpowiedzUsuńJa też wieki...aż zobaczyłam że nie ma na blogu i upiekłam 😉
UsuńKlasyka która zawsze się sprawdza.
Wzorek wyszedł pięknie. Ja takiego nie potrafię🤔
OdpowiedzUsuńCierpliwości...a wyjdzie ważne żeby lać na przemian po równo 😊
Usuńach, jak lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychota.moja babcia zawsze piekła :-)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast. Na dziecięce imprezy daje 4 kolory barwników, wychodzi piękna tęcza.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia. Pozdrawiam.
Uwielbiam to ciasto <3 Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Coś dla niespodziewanych gości <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam ;-)
Smak dzieciństwa w wersji de lux :)
OdpowiedzUsuńOjej,nie piekłam go jeszcze,
OdpowiedzUsuńślicznie i apetycznie wygląda.
Może i mnie się uda...?
Aż szklanka oleju,nie za dużo?Można dać mniej?
OdpowiedzUsuńTo są odpowiednie proporcje.
UsuńMam pytanko czy w zamian skórkę z pomarańczy cis innego można dodać
UsuńJak ktoś nie lubi, można po prostu pominąć. Pozdrawiam 🙃
UsuńPiekę w okrągłej blaszce
OdpowiedzUsuńW jakiej keksówce piec 12xile cm
OdpowiedzUsuńPrzecież wyraźnie pisze:)
Usuń