STRONY

sobota, 10 marca 2018

Ciasteczka cytrynowe w pudrze



Pulchne, orzeźwiające,  lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia  wprowadza w błogi nastrój, w sam raz na wiosnę i świąteczny czas dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. Najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu.




Składniki na 20 sztuk ciasteczek
225 g mąki pszennej
1 jajko
8 dag masła
 1 cytryna
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 dag cukru drobnego
1 torebka cukru ze skórką cytrynową 

Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia ciastek

Wykonanie ciasteczek:
Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok.

Masło pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć łyżką w misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.
 Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.
 Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół


 Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć. 
Trzymać w słoiku lub puszce choć z tym trudno bo szybko znikają J







Życzę udanych wypieków!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !