Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Jedni
ją uwielbiają drudzy unikają, ja należę do tej pierwszej grupy i ją uwielbiam,
choć przyznaję, że nie zawsze tak było ;)
Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją
pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda.
Ta smażona z warzywami i białym winem jest bardzo smaczna, spróbujcie będziecie
zachwyceni. Dla mnie w smaku idealna taka jak powinna być.
Składniki:
½ kg drobiowej wątróbki
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże winne jabłko
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150 ml wina wytrawnego białego
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżka majeranku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, osaczyć na sicie pousuwać
wszystkie zbędne błonki i żyłki, ułożyć
na talerzu.
Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem ziołowym, obtoczyć równomiernie w
tej mieszance wątróbkę.
Na patelni
dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, obsmażyć na złocisto wątróbkę z każdej
strony, robić to w miarę szybko,wątróbka nie lubi długiego smażenia, im dłużej się ją trzyma na patelni tym jest bardziej twarda, usmażone wątróbki przełożyć na talerz.
Na tą samą patelnię wlać pozostały olej, dodać obraną cebulę
pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, zeszklić pod przykryciem, dodać pokrojoną na
paski paprykę oraz umyte i pokojone na
małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale
pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić
majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem.
Oprószyć posiekaną
natką pietruszki.
Podawać prosto z patelni gorące danie.
Życzę smacznego!
Uwielbiam wątróbke na wszystkie sposoby nawet z cebulką przysmażaną czy spageti
OdpowiedzUsuń