Prawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z
batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość
posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do
słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis.
Forma 25/30 cm
Składniki:
45 dag maślanych herbatników
1 mała puszka kajmaku
1,5 szklanki wiśni osączonych z syropu lub w sezonie świeżych
Krem milky way:
1/2 litra śmietany kremówki 30/36%
20 dag batoników milky way
Krem budyniowy:
1 litr mleka
1 jajko
3 żółtka
15 dag cukru
20 dag masła
Odrobina migdałowego aromatu
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krem budyniowy:
W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka
miksujemy mikserem z żołtkami, całym
jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka bez żadnych grudek(będzie
gęsta), gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną masę, energicznie mieszając
aby nie porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń. Po ugotowaniu ostawiamy do
całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysto dodajemy po
łyżce zimnego budyniu i odrobinę aromatu migdałowego i miksujemy na puszysty krem.
Krem milky way przygotowujemy dzień wcześniej przed
złożeniem ciasta:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku(nie gotujemy)dodajemy
połamane batoniki milky way, po upływie 2 minut masę mieszamy do rozpuszczenia
batoników, schładzamy.
Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia
ubijamy mikserem na gęsty krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w
przepisie na opakowaniu, napęczniałą odciskamy w dłoniach, przekładamy do
miseczki, rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad goracą kąpielą wodną.
Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy.
Złożenia ciasta:
Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem układamy pierwszą
warstwę herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, wyrównujemy,
posypujemy osączonymi wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną
warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy
pozostałą częścią kremu budyniowego, rozkładamy warstwę herbatników, smarujemy
kremem milky way, posypujemy tartą na tarce gorzką czekoladą.
Schładzamy ciasto całą noc w lodówce.
Pyszniutkie ciasto
OdpowiedzUsuńIle łyżeczek żelatyny zwykłej użyć zamiast w listach i ile sztuk jest tych batonikow na 20dag
OdpowiedzUsuń1 łyżeczka równa się 1 listek a batoniki proszę sobie przeliczyć w sklepie bo nie pamiętam.
Usuń