Lekka prawdziwie wiosenna sałatka z małymi kuleczkami
mozzarelli i miodowym winegretem, do zabrania w słoiczku do pracy lub na lekką
kolację, polecam!
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
30 dag pomidorków cherry
20 dag małych kuleczek mozzarella
1 szklarniowy ogórek
½ czerwonej papryki
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
Miodowy sos winegret:
1 ząbek czosnku (można pominąć )
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę opłukać zimną wodą, osuszyć porwać na kawałki,
pomidorki cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka,
paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella osączyć z zalewy, wszystko razem
wymieszać, posypać posiekaną drobno cebulką dymką ze szczypiorkiem.
Miodowy sos winegret:
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przełożyć do
słoiczka, wlać miód, oliwę i sok z cytryny
lub ocet winny, dodać sól oraz pieprz, słoiczek zakręcić potrząsnąć sałatkę,
polać dopiero przed podaniem i wymieszać.
Rady:
Sałatka dobrze komponuje się z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !