Białe, rozkoszne w
smaku trufelki o wyraźnym posmaku mleka w proszku i białej czekolady z orzeźwiającą cytrynową nutą, obtoczone w
kokosie, nie za słodkie i nie mdłe, rozpływają się w ustach po wyjęciu z
lodówki, mają konsystencję kremowego musu .Słodka mleczno czekoladowa pokusa.
Idealny deser na wiosenne dni który wymaga odpowiedniej
oprawy czyli filiżanki dobrej herbaty, zajrzyjcie do sklepu Delicatea, tam
znajdziecie dobrej jakości herbatę -duży wybór różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki idealne na prezent dla najbliższych i
przyjaciół.
Składniki na około 20 trufli:
2 tabliczki białej czekolady
25 dag serka mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
1 cytryna
1 łyżeczka cukru pudru
10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia
Sposób wykonania:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej
konsystencji.
Serek mascarpone umieścić w misce, wsypać mleko w proszku,
łyżeczkę cukru pudru, wlać płynną czekoladę i całość zmiksować na puszystą
jednolitą masę.
Cytrynę umyć , sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach a z reszty wycisnąć sok. Do masy dodać skórkę z cytryny i cały
czas miksując wlać cienkim strumieniem sok, zmiksować do połączenia.
Miskę
przykryć folią i włożyć na 1,5-2 godziny do lodówki aby masa stężała.
Schłodzoną masę nabierać łyżeczką formować w dłoniach kulki
wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w wiórkach ułożyć na talerzu.
Do czasu
podania przechowywać w lodówce.
Słodkiego miłego dnia!
Smakowity, elegancki deser :)
OdpowiedzUsuńAż slinka cieknie na ich widok. Wyglądają naprawdę wspaniałe!
OdpowiedzUsuń