Pieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym
aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :)
Polecam!
Składniki:
2 kg cienkiego chudego boczku w płacie
2 małe cebule
½ główki czosnku
Sól himalajska do smaku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem
papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do
wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek
przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć
formując ciasno roladę, Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na
brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki,
ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c.
Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek.
Podawać na zimno pokrojony w plastry.
Smacznego!
niesamowicie aromatyczna :) zrobię chyba rodzicom jak się będę do nich wybierać :) tata byłby wniebowzięty :)
OdpowiedzUsuńCzy można dłużej marynować?
OdpowiedzUsuńDo dwóch dni.
Usuń