Ta sałatka to najlepsze danie na lekki wiosenny posiłek,
gotowany brokuł skomponowany z pomidorkami koktajlowymi, jajkami od
szczęśliwych kurek i sera mozzarella sprawdzi się w roli samodzielnej
przekąski, lekkiej kolacji czy będzie dopełnieniem grillowego przyjęcia , z
musztardowo-miodowym dressingiem smakuje bardzo dobrze.
Składniki:
1 świeży brokuł
2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
4 jajka
20 dag małych kuleczek mozzarelli
20-30 dag pomidorków koktajlowych
Dressing musztardowo-miodowy:
1/3 szklanki oliwy z oliwek (ja miałam olej z orzechów
włoskich)
2 łyżki jasnego octu
winnego jabłkowego
1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
1 łyżka płynnego miodu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zimne pokroić
na ćwiartki.
Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem
szczypty cukru, (pilnowac aby nie przegotować bo się rozpadnie) lepiej żeby był
lekko twardawy.Odcedzić na sicie pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć
przekroić na połówki. Kuleczki sera mozzarella osączyć z zalewy. Wszystkie
składniki ułożyć w salaterce, posypać posiekaną cebulą dymką ze szczypiorkiem.
Przygotować dressing:
Do zakręcanego słoiczka wlać oliwę oraz ocet, dodać płynny
miód i musztardę, posolić i doprawić pieprzem do smaku, słoiczek zakręcić i
potrząsnąć kilka razy aż składniki się wymieszają i będą jednolite.
Polać sałatkę wymieszać przed podaniem.
Mniam! Kolorowa i apetyczna sałatka:)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń