To błyskawiczne danie obiadowe dość często gości na moim
stole gdy nie mam czasu na bardziej wymyślny posiłek, szybko zaspakaja głód
jest sycące i smaczne, przynajmniej tak mówią domownicy. Wyrazistości dodaje
serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco.
Składniki:
Na 4-5 porcji
40 dag grubego makaronu np. gnocchi
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cukinia
1-2 cebule
kawałek pora
2 ząbki czosnku
10 dag sera pleśniowego np. lazur
200 ml słodkiej śmietanki 18%
5 dag startego parmezanu lub cheddara
Sól himalajska do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
3 łyżki oliwy do podsmażenia
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem
papierowym, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką pokroić na pół plasterki .
Na głębokiej patelni
rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać
pokrojone mięso, oprószyć solą i
podsmażyć kilka minut, dodać por oraz cukinię
, całość smażyć pod przykryciem aż warzywa zmiękną, wlać śmietankę , dodać
pokruszony ser pleśniowy , mieszać aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje,
doprawić do smaku pieprzem cytrynowym.
Makaron ugotować wg wskazówek producenta na opakowaniu,
odcedzić i gorący wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym
parmezanem lub cheddarem, od razu podawać.
Smacznego!
Bardzo fajnie wygląda - szybka i smaczna potrawa, idealna na obiad
OdpowiedzUsuń