Dziecinnie proste, pulchniutkie i bardzo smaczne ucierane ciasto na bazie
kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny
rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata,
sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy
piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba.
Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga Kuchnia szeroko otwarta z moimi zmianami. Korzystajcie z przepisu i pieczcie :)
Składniki na blaszkę 25/30 cm
5 jaj
20 dag kaszy manny
20 dag kwaśnej śmietany 18%
25 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju roślinnego
2 czubate szklanki pokrojonego rabarbaru
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do pieczenia ciasta muszą mieć jednakową
temperaturę pokojowa, więc śmietanę należy wyjąć z lodówki godzinę przed
pieczeniem.
Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać z sypką manną oraz
proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier oraz cukier z
wanilią, ubijać na jasną puszystą pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera do
minimum i dodać śmietanę oraz wlać olej, delikatnie zmiksować, partiami
wsypywać mąkę z manną i delikatnie wmieszać w masę.
Ciasto wylać do wyłożonej
pergaminem formy , wygładzić posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Piec około 40 minut
lub do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku do 175*c piekarniku na grzaniu
góra dół.
Zimne posypać cukrem pudrem i podawać.
Zimne posypać cukrem pudrem i podawać.
Słodkich wypieków!
Pięknie wyrośnięte ciacho i jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń