STRONY

czwartek, 5 lipca 2018

Wiśnie w żelu z amaretto


Smaki lata zamknięte w słoiczkach.  Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody!  Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D
Podany przepis jest na 1 kilogramową  porcję wiśni.




Składniki:
1 kg wydrylowanych soczystych  wiśni
2 szklanki cukru
1 cytryna
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są wiśnie
50 ml amaretto
50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki

Wykonanie

Wydrążone wiśnie  przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem, zostawić na dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać.

Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować.

Mąkę zmieszać  z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel.

Przełożyć  frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać w gruby koc. Nie ma potrzeby pasteryzować .

Po wystudzeniu wynieść do spiżarki.


 Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !