Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest
cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale
nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić, choć ciężko na jednym poprzestać :D
Doskonały
wypiek na letnie ciepłe wieczory a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.
Foremkę ze zdjęcia na brownie z serii Retro kupicie w sklepie internetowym Dr.Oetker jest bardzo fajna i solidna w pastelowym kolorze wkomponuje się w każdą kuchenną aranżację.
Składniki:
3 jajka
15 dag deserowej czekolady o zawartości 70% kakao
11 dag cukru trzcinowego brązowego
11 dag masła 82%
¼ szklanki świeżych liści mięty
1 łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka mąki tortowej
Szczypta soli
Świeże wiśnie ilość wg uznania
Polewa czekoladowa do polania
Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do małego rondelka postawić na palniku i
rozpuścić do płynnej konsystencji. Zestawić z palnika, dodać połamaną na
kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i zamieszać do jednolitej konsystencji.
Liście mięty drobniutko posiekać. Jajka wbić do misy miksera,
wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli zmiksować do jasnej puszystej masy,
wsypać mąkę oraz kakao, cienkim strumieniem wlać masę czekoladową, dodać
posiekane liście mięty, zamieszać łyżką
lub rózgą, wylać do natłuszczonej masłem formy lub wyłożonej pergaminem,
wygładzić powciskać umyte i wydrylowane
wiśnie, włożyć do piekarnika i piec 30 minut w temp 180*c przed podaniem polać
polewą czekoladową.
Słodkich wypieków!
Obłedne to ciacho musi być!
OdpowiedzUsuń