Smaki lata zamknięte w słoiczkach. Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej
domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody! Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie
a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D
Podany przepis jest na 1 kilogramową porcję wiśni.
Składniki:
1 kg wydrylowanych soczystych wiśni
2 szklanki cukru
1 cytryna
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są
wiśnie
50 ml amaretto
50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki
Wykonanie
Wydrążone wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem,
zostawić na dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15
minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać.
Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto,
zagotować.
Mąkę zmieszać z zimną
wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel.
Przełożyć frużelinę do
wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać w gruby koc. Nie ma potrzeby
pasteryzować .
Po wystudzeniu wynieść do spiżarki.
dobry przepis
OdpowiedzUsuń