Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i
śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest
czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje,
jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można
się od niego oderwać.
Polecam gorąco.
Blaszka 25/20 cm
Ciasto czekoladowe;
5 jaj
¾ szklanki cukru
125 g masła 82%
125 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cappuccino:
400 ml śmietanki kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej
Poncz:
¾ szklanki słodzonego naparu z kawy
50 ml rumu
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad
gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch,
następnie miksujemy z samymi żółtkami, białka ubijamy osobno na gęstą, sztywną
pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia.
Do masy
jajecznej, wlewamy lekko ciepłą i płynną czekoladę, miskujemy, po chwili stopniowo
wsypujemy partiami mąkę z kawą a na sam koniec, delikatnie mieszamy z ubitymi
białkami.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy w
nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra- dół przez 25 minut (do suchego
patyczka)
Ciasto studzimy kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Krem cappuccino:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie tak jak w
przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do
miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.
Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone
umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier
puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.
Krem śmietankowy:
Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy
cukier pudre oraz śmietan fix, miksujemy.
Złożenie ciasta:
Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do
foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą
wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem
który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy
tartą gorzką czekoladą.
Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.
IDEALNE! :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale! Właśnie na takie ciasto mam teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale ciacho tylko dużo pracy
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacja! Właśnie o czymś takim myślałam rano ;)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto juz sie chlodzi. Ciekawe czy rownie pysznie smakuje jak wyglada. 🍰
OdpowiedzUsuńProszę dac znac jak wyszło ciacho..
UsuńA zamiast listków żelatyny można dodać ta sypaną żelatynę rozpuszczona w wodzie i ile łyżek wsypać żelatyny
OdpowiedzUsuńMożna, choć wygodniejsza w listkach. 1 listek= 1 łyżeczka.
UsuńSuper ciasto i nie trudne , dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń😊
Usuń