Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni
nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno
z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć
pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także
odgrzewane.
Składniki na 5 porcji:
500 g grubego
makaronu cannelloni
500 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
350 g passaty/przecieru pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 marchewka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szczypta chilii do smaku
Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Dodatkowo:
15 dag startego ostrego sera np. cheddar do posypania
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni
rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce
jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty, dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą,
pieprzem i szczyptą chili, smażyć pod
przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso będzie usmażone
wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia.
Przygotować w tym czasie sos:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką
rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim
strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,
doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu.
Cannelloni nadziewać mięsem mielonym układać obok siebie na
warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę
nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję, że po upieczeniu będzie mięciutki, posypać startym żółtym serem, całość
przykryć folią aluminiową, zapiekać w
nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka
minut przed końcem pieczenia folię zdjąć
i zrumienić)
Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką
pietruszki.
Smacznego!
Mniam ale apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w każdej postaci! Takiej także, a że dawno nie robiłam cannelloni w domu to chętnie skorzystam z Twojego przepisu i przygotuję w najbliższych dniach na obiad :)
OdpowiedzUsuń