Za oknem po pięknej złotej jesieni zrobiło się zimno i szaroburo,
ale w końcu Listopad ma do tego prawo, na osłodę tych dni proponuję kiedyś
bardzo popularny, dziś już nieco zapomniany deser.
Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w
nowoczesnym wydaniu ze zdrowym
nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu,
przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze,
że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie
czym prędzej J
Składniki dla dwóch
osób:
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
1 łyżeczka suchych drożdży
2 jajka
1 duże jabłko
Cukier puder do oprószenia
2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem
kokosowym, cynamonem, wbić jajka, wlać dobrze ciepłe mleko i całość wymieszać
łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłko obrać ze skórki pokroić n plasterki dodać do masy
ponownie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w na 15 minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę zanurzać w gorącej
wodzie nabierać ciasto z jabłkami i kłaść na gorącą patelnię formując
jednakowej wielkości racuszki. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego J
Apetyczna propozycja. U mnie ostatnio raz w tygodniu są racuszki,ale takiego fajowego cukru nie używałam...
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć "Jak u Babci" chociaż moja babcia nigdy takich nie smażyła ale jakoś tak mi się skojarzyło :)
OdpowiedzUsuń