STRONY

środa, 14 listopada 2018

Sernik "Tiramisu"


Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie,  z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków.





SKŁADNIKI:
Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła

Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki  serka mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto,  wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka,  całość miksujemy ręcznym blenderem,  aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka,  wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy.  Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
 Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać  masy serowej.

Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem z amaretto:
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!




5 komentarzy:

  1. Witam :) czy zamiast amaretto można dodać jakiś inny alkohol? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dać rum...ale to nie będzie ten smak.

      Usuń
  2. A co z jajkami w masie serowej ??Dodac całe czy z ubitymi białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do masy i miksujemy, poprawiłam przepis😉

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !