Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku
najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie, z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku
amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na
wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie
tylko kawowych smaków.
Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki serka
mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej
Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można
również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji
mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.
Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo
dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy.
Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć
temperaturę pokojową.
Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier
amaretto, wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka, całość
miksujemy ręcznym blenderem, aż nie
będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy. Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy
całość mikserem tylko do połączenia.
Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie
nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec
50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem z amaretto:
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do
miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania
gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i
posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Witam :) czy zamiast amaretto można dodać jakiś inny alkohol? ;)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować dać rum...ale to nie będzie ten smak.
UsuńA co z jajkami w masie serowej ??Dodac całe czy z ubitymi białkami?
OdpowiedzUsuńDodajemy do masy i miksujemy, poprawiłam przepis😉
Usuńwygląda znakomicie
OdpowiedzUsuń