STRONY

piątek, 25 stycznia 2019

Krupnik warzywno jaglany


Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw.
Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.

A jak u Was z zupami? 





SKŁADNIKI:
7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1 cebula
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
½ szklanki mrożonego groszku
7-8 sztuk mrożonej brukselki
½ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki kaszy jaglanej
2 litry domowego bulionu lub rosołu
1 czubata łyżka masła klarowanego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu ziarnistego
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić w kostkę. 

W  garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz  pokrojoną  marchewkę, seler i pietruszkę. 

Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.

 Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por. 

Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku,  gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  około 25-30 minut.


Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Smacznego J



1 komentarz:

  1. Też uwielbiam zupy,ale krupniku z jaglanka jeszcze nie jadłam,pora nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !