Zrobić coś smacznego z niczego ! To wyzwanie J
Otwierając lodówkę
wpadły mi na myśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły
smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze
doprawione.
Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez
oleju na samej natłuszczonej patelni, można
je podać i na obiad i na kolację.
Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane
łagodnym ketchupem.
W tym przypadku jest to misz-masz smaków które dopełniają
się nawzajem. Można by rzec, że ten przepis jest dla leniwych. A takie
przepisy, no cóż, zawsze się sprawdzają!
Składniki na 8-10 placków:
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki zimnej wody
5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
½ cebuli
5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar
3 łyżki oleju arachidowego
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska lub himalajska do smaku
Ketchup do podania
Sposób przygotowania:
Parówki obrać z osłonek pokroić na małe kawałeczki.
Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w
kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki.
Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą
szczyptę soli zmiksować gładkie
naleśnikowe ciasto, wlać do pokrojonych warzyw, wsypać pikantną przyprawę natur
z chili, dodać małą szczyptę pieprzu , starty drobno na tarce ser żółty, wlać
łyżkę oleju arachidowego i całość dokładnie wymieszać.
Na żeliwnej patelni lub każdej innej z grubym dnem rozprowadzić 2
łyżki oleju, rozgrzać, nabierać łyżką ciasto formując zgrabne kotleciki.
Smażyć
na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące z ketchupem i ulubioną
sałatką.
Pyszne jedzenie z ostrą naturalną nutą… To jest właśnie
atrybut Vegety Natur Pikantnej z chili • Niepowtarzalne i wyjątkowe połączenie
naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku, ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim
daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu •
Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian.
Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów
Bogactwo warzyw i przypraw
Życzę smacznego!
ciekawe, zdrowe, pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńWow! Pyszne danie! Trzymam kciuki za konkurs! Widziałam, że za ciasteczka wygralas! Super! Serdecznie gratuluję :)
OdpowiedzUsuńMoniko, nie wygrałam za ciasteczka, wygrał mój tort.
UsuńAle dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺️
😉
Usuń