Bardzo prosty do przygotowania, domowy chlebek na śniadanie, na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.
Pszenno-żytni, o
chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.
Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.
SKŁADNIKI:
35 dag mąki pszennej typ 550
35 dag mąki pszennej typ 550
15 dag mąki żytniej typ 720 Młynomag
1 torebka suszonych
drożdży
1 torebka suszonego
zakwasu Dr.Oetker
1 łyżka oliwy z bazylią
1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
400 ml ciepłej wody
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do
chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać
łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić
aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę
w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć do natłuszczonej masłem prostokątnej foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku
chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,
ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół
przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu z prawdziwym masełkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !