Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do
pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej
salsy z pieczonej papryki to propozycja
na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie
trzeba robić specjalnie wielkich zakupów , żeby raczyć się pysznym daniem.
Włączajcie więc świeże ryby do codziennego menu. Warto!
SKŁADNIKI:
2 świeże pstrągi
4 plastry zimnego masła
6 plasterków cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
Płatki soli morskiej do smaku
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków
½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur
1 główka czosnku do pieczenia
2 łyżki oliwy
Salsa z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry,
oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić
oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z przeciętą na pół
główką czosnku, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra-dół
piec około 25-30 minut (od czasu do czasu przemieszać podczas pieczenia)
Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej
strony solą oraz przyprawą do ryb, w środek włożyć po 2 plastry masła oraz
cytryny i gałązkę rozmarynu.
Na wierzchu na środku ułożyć plasterek cytryny i
gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią.
Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem
jeszcze 15-20 minut.
Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy
kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa.
SALSA PAPRYKOWA:
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na pergaminie w blaszce do pieczenia, posypać
solą, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 220c piekarniku na termoobiegu przez
30 minut, aż skórka papryk sczernieje, na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć
do papryki obrane ząbki czosnku.
Upieczoną paprykę obrać ze skórki przełożyć do malaksera
razem z sokiem który wytworzył się podczas pieczenia, doprawić sokiem z cytryny
, szczyptą soli i pieprzu i zmiksować.
Gotowe danie ułożyć na talerzu podawać z salsą z pieczonej
papryki.
SMACZNEGO :)
Wpis dodaję do Akcji Inspirowane Naturą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !