Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 23 lutego 2019

Babka kokosowa


Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe.

Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie.  
Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych problemów . 

Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do Was.


Na Wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych wypieków. Polecam.




Składniki na 2 litrową formę na babkę:

3 duże wiejskie jajka
1  1/3 szklanki drobnego cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru ze skórką cytrynową  lub cukru waniliowego
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju słonecznikowego
½  szklanki wiórek kokosowych białych
Szczypta soli

Dodatkowo:

Lukier do dekoracji
Wiórki kokosowe do posypania


Jajka wbić do miski, wsypać  szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać  partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i  wymieszać szpatułką.


Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym)

Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym patyczkiem.


Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną udekorować lukrem i posypać wiórkami.


Słodkich wypieków! 



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnieta jak zwykle! Jesr tak wspaniała,że trudno się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym mogę zastąpić maślankę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślanka to główny składnik tej babki, nie da jej się zastapic.
      Pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj