To co zapamiętałam z dzieciństwa to Mamę krzątającą się po
domu i zapach obiadu roznoszącego się po
kuchni i pokojach. Choć była bardzo zapracowaną osobą, dbała o nas i obiad
codziennie na stole musiał być. Mogła zrezygnować z fryzjera ale z obiadu
nigdy. Od małego przyglądałam się jak to robi , nigdy nie wyganiała mnie z
kuchni, wręcz zachęcała do pomocy. Zawsze powtarzała mi, że dzieci nie chowa
się dla siebie tylko dla świata-to życiowe motto towarzyszy mi do dziś.
Mamy knedli z truskawkami polanych czekoladowym sosem się
nie zapomina, cudownie mięciutkie, puchate to był największy sezonowy rarytas i nim pozostał do
dziś!
Może nie wszystkie jesteśmy mamami , ale na pewno w dniu
Matki przywołujemy w myślach tę która
nas urodziła i wychowała.
Dlatego jeśli jeszcze szukacie prezentu dla swojej
Mamy polecam Manufakturę Wielkopolską. Smaki i aromaty mają niezwykłą moc
przywoływania wspomnień. Potrafią przenosić do beztroskich czasów i odmalowywać
w pamięci wyjątkowe chwile spędzone w gronie najbliższych osób. W Manufakturze
Wielkopolskiej powstają produkty inspirowane dawnymi recepturami, a każdy z
nich doprawiony jest szczyptą nostalgii. Dzięki naturalnym metodom konserwacji
–te przetwory są zdrowe. Twoja mama zasługuje na wyjątkowy prezent.
Do 30
czerwca w sklepie Manufaktura Wielkopolska na hasło: Durszlak10 dostaniesz 10% rabat na zakupy.
Naprawdę
warto, są tam fajnie zapakowane zestawy, jak i produkty pojedyncze, każdy znajdzie coś dla siebie-ja swoje produkty miałam na drugi
dzień po zamówieniu. W mojej paczce był zestaw miodów i jagody w syropie-poezja!
Przepis na knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem
i orzeszkami:
Ciasto:
2 kg mączystych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
Nadzienie:
kilkanaście sztuk świeżych truskawek
cukier
Polewa czekoladowo-truskawkowa:
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku truskawkowego
150 ml śmietanki kremowej
2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska
2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych
Dodatkowo:
Melisa cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę
sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto.
Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać
wypestkowane obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować
okrągłe jednolite kule.
Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i
wyłożyć na talerz.
Sos czekoladowo-truskawkowy:
Sok truskawkowy
zagotować ze śmietanką.
Zestawić z ognia, dodać
połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać
wtedy dodać miód i dokładnie całość wymieszać.
Wsypać posiekane drobno
orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać gorące knedle.
Podawać od razu. Pycha!
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
ale pyszności!!!
OdpowiedzUsuńNajlepsze 😘 dziękuję 😉
UsuńBardzo apetyczne. Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
UsuńBardzo lubię takie knedle. Takie letnie danie :)
OdpowiedzUsuńTo są najlepsze knedle jakie jadłam 🙂
Usuń