Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na
biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni.
Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach
chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit
wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ?
Foremka 23/28 cm lub mniejsza
Składniki:
20 dag okrągłych biszkoptów
Poncz:
250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu
Masa serowa:
350 ml śmietanki kremówki
40 dag serka homogenizowanego waniliowego
25 dag serka mascarpone
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker
4 łyżeczki żelatyny
Ciemne kakao do posypania
Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem.
Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem amaretto
ewentualnie rumem.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia,
zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone ubić na
gęsty krem, dodać serek homogenizowany, wsypać cukier puder oraz wlać ekstrakt
z wanilii, całość zmiksować mikserem na niskich obrotach, cienkim strumieniem
wlać płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.
Biszkopty nasączyć naparem z kawy ułożyć na dnie w blaszce, wylać tężejącą masę serową, przykryć nasączonymi
biszkoptami, posypać grubo ciemnym kakao, włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !