STRONY

poniedziałek, 22 lipca 2019

Krówka bananowo-borówkowa


Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. 
Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne.







Blaszka 25/30 cm lub podobna.

Składniki:
45 dag herbatników maślanych
1 puszka masy krówkowej/kajmaku
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Krem budyniowy:
1 litr mleka 3,2%
20 dag masła 82%
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy


Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
3 banany
15 dag borówki amerykańskiej
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania ciasta:

 Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek  z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami .

Resztę mleka zagotować  z cukrami, do gotującego wlać zawiesinę z mąką i  energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.


Zestawić z ognia, przykryć aby nie zrobił się kożuch i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, zmiksować aż powstanie gęsty krem.

Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia.

Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować na cieście. Banany pokroić w grubsze plastry, skroić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.


Złożenie ciasta:
Blaszkę wyłożyć pergaminem,  na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować połowę kremu budyniowego , na wierzchu powciskać w krem banany oraz posypać borówką, przykryć  kolejną warstwą herbatników , rozsmarować cały kajmak, przykryć herbatnikami, wyłożyć resztę kremu budyniowego, ułożyć herbatniki, na wierzch rozsmarować krem śmietanowy, posypać grubo startą gorzką czekoladą. 

Chłodzić ciasto całą noc w lodówce.



Smacznego!

poniedziałek, 15 lipca 2019

Deser kokosowy z chia, czekoladą i borówkami


Deser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 
Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!


Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie składniki do przygotowania deseru możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment i wspaniałe jakościowo produkty.







Składniki na 4 porcje/

1 puszka mleczka kokosowego
4 pełne łyżki nasion  chia
4 łyżki wiórek kokosowych białych
3 łyżki syropu klonowego
10 dag deserowej czekolady
30 dag borówki amerykańskiej
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. 

Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy po łyżce wiórków do każdego pucharka, pędzelkiem  na ściankach robimy esy floresy z czekolady , zostawiamy do wystygnięcia.

Resztę mleka kokosowego  mieszamy z syropem klonowym oraz nasionkami chia, odstawiamy na 15 minut, gdy masa zacznie się żelować wlewamy po równo do pucharków.


Na wierzchu posypujemy owocami borówki i dekorujemy melisą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Podajemy schłodzony.



Smacznego!



wtorek, 9 lipca 2019

Ciasto mleczne z białą porzeczką


Bardzo smaczne i słodziutkie ciasto na mleku skondensowanym, puszyste i wilgotne, nie zapychające.

Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do filiżanki herbaty. 
Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi smakuje równie dobrze.






Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm

3 duże jajka
22 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
¼ szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta soli
½ szklanki owoców białej porzeczki


Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego ciasta, więc masło wyciągamy z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta.


Miękkie masło przekładamy do misy, wsypujemy cukier i ubijamy na puch. 
Cały czas miksując wbijamy stopniowo po jednym jajku, wlewamy mleko skondensowane i ponownie miksujemy.

Mąkę pszenną mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia oraz solą, wsypujemy do masy jajecznej stopniowo w trzech turach, mieszamy na niskich obrotach mikserach aż masa się połączy.
Nagrzewamy piekarnik do 175*c.

Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki,  na wierzchu posypujemy porzeczką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut (do suchego patyczka)


Słodkich wypieków!





wtorek, 2 lipca 2019

Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią


Ekspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi smakami. Tym razem  burrito zrobiłam z cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę w letnie dni.  

Doskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych.






SKŁADNIKI:

8-10 placków pszennej tortilli

½ kg mielonego mięsa z indyka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
¾ szklanki passaty pomidorowej
20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar
1 mała puszka kukurydzy
Słodka i ostra papryka do smaku
Sól himalajska do smaku
Olej do podsmażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.

 Dodajemy mięso mielone z indyka  oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody.

Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. 

Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy.

Twardy ser żółty  ścieramy na tarce.



Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, posypujemy serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak na krokiety . 

Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej. Podajemy od razu gorące i chrupiące.







Smacznego!

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY 
Z