Smak lata zamknięty w słoiczkach. Sałatka ogórkowa w tej
wersji jest przepyszna, zimą doskonale podkreśli smak każdego mięsnego sosu do
obiadu czy jako dodatek do hot-dogów.
Sałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli
macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis
jest dla Was!
Składniki:
4 kg ogórków
4 duże cebule
4 papryki czerwone
1 szklanka soli morskiej
Zalewa octowa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
2,5 szklanki cukru
1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy curry
2 łyżki gorczycy
Ogórki umyć, nie obierać ze skórek, pokroić na grubsze
plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, a wydrążoną z nasion paprykę w
cienkie paseczki. Całość razem wymieszać w dużym garnku , zasypać solą i ziarnistym
pieprzem wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki soku z warzyw.
Zalewa:
Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać ziele angielskie, przyprawę
curry i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać z sokiem z warzyw. Odstawić do wystudzenia.
Warzywa odsączyć z nadmiaru soku dodać do zalewy , wymieszać
, nakładać do wyparzonych suchych słoiczków , tak aby zalewa była ponad
warzywa, posypać na wierzchu odrobiną gorczycy, zakręcić mocno i pasteryzować
około 5-10 minut od zagotowania.
Wystudzić zimne wynieść do spiżarki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !