Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 10 września 2019

Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym


Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami , nastaje czas grzybów i pieczenia słodkich szarlotek, uwielbiam tą porę roku, byle   była ciepła i słoneczna, tego nam życzę.

Dziś mam dla Was przepis na  mega pulchne i słodkie drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym.

Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek  idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D
W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną, aksamitną teksturę. Jest zwarty i mocno czekoladowy.  Kupicie go w sklepie Kuchnie Świata

Doskonałe bułeczki na słodki jesienny podwieczorek czy drugie śniadanie do szkoły.




Na 12 sztuk:

Składniki:

55 dag mąki pszennej tortowej
2 duże  jajka
10 dag cukru
1 szklanka mleka
8 dag masła
Szczypta soli
Lukier do dekoracji

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe.

Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową,   wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne.

Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.


 Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry. 

Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka.
Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem  w odpowiednim odstępie (dużo urosną )

Jajko rozmącić z łyżeczką mleka posmarować pędzelkiem  wierzch każdej drożdżówki.

Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 15-18 minut.


Zimne polukrować.




Słodkich wypieków ! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj