Zrobienie domowego sushi wcale nie jest takie trudne J Sushi zawsze zachwyca
estetyką podania , jest lekkie i zdrowe i doskonałe na przekąskę na każdą
imprezę. W domu przygotujesz takie sushi jak lubisz, mnie najbardziej przypadły
do gustu rolki sushi przygotowane w zielonym papierze sojowym, są
delikatniejsze niż te w glonach nori.
Zaopatrzcie się w podstawowe składniki do
ich przygotowania w sklepie Kuchnie Świata znajdziecie wszystko i do dzieła !
Składniki na 5-6 rolek sushi
50 dag ryżu do sushi
2 pełna szklanki wody
Zaprawa:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
Dodatki:
6 arkuszy zielonego papieru sojowego
6 pasków marynowanej rzodkwi
6 pasków tykwy
25 dag wędzonego
łososia
15 dag serka typu „philadelphia”
garść liści mieszanki
sałat
kilka łyżek sezamu czarnego
chrzan wasabi
sos sojowy Kikkoman
miska z wodą (do maczania dłoni)
marynowany różowy imbir
Sposób przygotowania:
Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż.
Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż
wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30
minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy,
ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu
zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i
zostawiamy na 15 minut pod przykryciem
do zaparowania.
Przygotowujemy
zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu
dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.
Bambusową matę owijamy folią spożywczą, na macie kładziemy
płat zielonego papieru sojowego, posypujemy ziarenkami czarnego sezamu. Rozprowadzamy warstwę ryżu na całej długości
papieru. Równą cienką warstwą.
Podczas układanie ryżu bardzo pomocne jest maczanie rąk w
wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się do dłoni. Ryż smarujemy
chrzanem wasabi rozprowadzonym na palcu. Smarujemy cienko serkiem, rozkładamy
pasek łososia, marynowanej rzodkwi, i tykwy, liście sałaty, zawijamy przy
użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii,
zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły.
Ostrym nożem kroimy na kawałki.
Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i
marynowanym imbirem.
Smacznego!