Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście
francuskim z porem i wędzonym łososiem,
jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację . Łosoś i
por to idealne połączenie. Smaki doskonale się równoważą. Nie ma opcji aby nie smakowało. Polecam!
Forma do tarty 24-26
cm
Składniki:
1 rulon świeżego ciasta francuskiego
Nadzienie:
15 dag wędzonego na zimno łososia
1 por
1 łyżka masła klarowanego
2 duże jajka
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki naturalnego jogurtu
50 g startego sera cheddar
30 g sera pleśniowego blue
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Sól himalajska do smaku
Biały lub czarny pieprz
do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Umyty i oczyszczony por w całości pokroić razem z zieloną częścią.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić por i lekko poddusić –około 3-5
minut aby zmiękł. Zestawić z ognia wystudzić.
Jajka wbić do miski roztrzepać ze śmietaną i jogurtem
doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pokrojonego na małe kawałki
łososia oraz wystudzony por, dodać starty ser cheddar i pokruszony blue, całość
wymieszać.
Ceramiczne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim
na kształt formy-spód i boki, na ciasto wyłożyć papier pergaminowy, obciążyć lekko
kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą i podpiec w nagrzanym do 200*c piekarniku
przez 10 minut.
Po podpieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie , wyrównać
i całość piec 30 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół.
Podawać gorącą tartę, posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
O tak łosoś z porem to świetne połączenie. Chyba skradnę przepis, jeśli mogę :)
OdpowiedzUsuńKurde, wygląda mega apetycznie. Mam nadzieję, że takie beztalencie kuchenne jak ja poradzi sobie z tym przepisem, bo narobiłem sobie smaka na taką tartę.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, tak nam zasmakowała, że 2 raz własnie robię w ciągu 1 tyg :D
OdpowiedzUsuń..... pięknie, tylko jak robimy w domu swoim, to po co ten "gotowiec" ciasto francuskie. Takie ciasto do tarty francuskiej to tylko chwila... Można zrobić nawet kilka wcześniej i mieć kiedy nam czasu brakuje, a ciasto na masełku i ta całość z przepisu to marzenie, smak nieporównywalny .....
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale nie zawsze mam czas by robić domowe ciasto francuskie. Gotowe też sa dobrej jakości, robione na masełku.
UsuńPozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszna jest. Wiem co mówię. Robiłam.
OdpowiedzUsuń