Bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania sałatka na
różne okazje. Dość sycąca i pożywna.
Pierożki tortellini mogą być serowe lub z szynką a nawet z
grzybami, wszystkie smakują dobrze.
Sałatka w słonecznych kolorach, dobrze sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.
Składniki na duży półmisek:
25 dag serowych pierożków tortellini
15 dag szynki gotowanej
10 dag sera żółtego w kostce
1 średni por
1 puszka kukurydzy
1 ogórek szklarniowy
1 łyżeczka sarepskiej musztardy
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Pierożki tortellini wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować
na małym ogniu około 14 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, po
ugotowaniu odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą , odsączyć i zostawić do
wystygnięcia.
Por pokroić drobno w kostkę, tak samo ogórka oraz szynkę i
ser żółty.
Wymieszać z pierożkami, wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę, dodać
musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość
wymieszać, schłodzić godzinę w lodówce i podawać.
Smacznego!
Bardzo fajna sałatka, super do szybkiego urozmaicenia smaku :)
OdpowiedzUsuń