Uwaga ! W lesie pojawiły się już kurki J
Lubicie ? bo ja je uwielbiam! Cały rok czekam na nie. Dziś
mam dla Was ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej.
Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo
całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało.
Wam też polecam!
Składniki na 6 porcji:
40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki
40 dag świeżych kurek
1 cukinia
1 por
½ cebuli
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 łyżki oleju
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
10 dag serka pleśniowego brie
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i
cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie
obierać , pokroić ze skórką na kawałki. Czosnek obrać posiekać drobniutko lub
przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić czosnek i posiekaną cebulę
z porem, chwilę przesmażyć pod przykryciem aż się zeszkli.
Po chwili dodać
kurki oraz cukinię, dusić do momentu, aż połowa płynu odparuje, zalać
słodką śmietanką, dodać pokrojony na
kawałki serek brie, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem do smaku, gotować
około 5 minut , sos lekko zgęstnieje i ser się rozpuści.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na
opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić do sosu, całość wymieszać, posypać
posiekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !